Week van de eenzaamheid

CDA Huizen

Citaat van partijleider Hugo de Jonge over eenzaamheid
Hugo de Jonge over #EenTegenEenzaamheid

Versterkt de Corona pandemie eenzaamheid en wat kun je eraan doen? Hoe kun je jezelf wapenen tegen vereenzaming met alle noodzakelijk opgelegde regels?

Voor CDA Huizen is het vraagstuk van eenzaamheid in ons dorp een issue. We werken al vele jaren, om bewustwording van eenzaamheid onder de ouderen, maar ook zeker onder de jongeren te vergroten. We zien hele mooie initiatieven ontstaan o.a.  bij de vrijwilligerscentrale. Meer informatie op www.onderdemensenhuizen.nl. Eenzaamheid staat op de lokale kaart. Maar is dat genoeg en wanneer heeft het onderwerp genoeg aandacht gekregen?

Juist nu wordt eenzaamheid zichtbaarder door het gemis aan menselijk contact. Bezoekjes, uitjes, vakanties, terrasbezoek met vrienden, winkelen niet kan of alleen op afstand en met allerlei beperkingen. Dit probleem is van alle tijden en leeftijden. Het oplossen is een doorlopend proces dat blijvend aandacht vraagt. Het CDA vraagt die aandacht dit jaar door in de Week van de Eenzaamheid zeven posters te plaatsen op de social media om zo eenzaamheid vooral in coronatijd zichtbaar te maken.

Wat is eenzaamheid eigenlijk?

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Dit probleem is van alle tijden en leeftijden. Het oplossen is een doorlopend proces dat blijvend aandacht vraagt.

Diverse instanties (o.a. vrijwilligerscentrale, Religieuze instellingen, Versa Welzijn, Tijd voor Meedoen, Buurten met Buren, Connect) in gemeente Huizen helpen u graag om eenzaamheid tegen te gaan. Dit gaat meestal gepaard met diverse activiteiten, zoals wandelen, fietsen, een kopje koffie, knutselen of samen lezen. Ook tijdens corona tijd kunt u bij de instanties terecht.

Kent u iemand die eenzaam is of voelt u zichzelf ook regelmatig alleen?  De eerste stap zet jezelf, hoe moeilijk ook. Stel je open, dan zet je de volgende stappen samen.