Prijsstijging, verpaupering en gebrek aan uitgaansgelegenheden scoren hoog in Oostermeent

CDA Huizen

Op zaterdagochtend 2 april was de CDA fractie aanwezig in het winkelcentrum “Oostermeent”. Vanuit het daar winkelend publiek namen 44 mensen de moeite om even stil te staan en hun mening te geven over hun directe leefomgeving. Onder hen waren zowel ouderen als jongeren, die elk zo hun eigen zorgen kenbaar maakten. Het CDA wil deze informatie gebruiken voor concrete verbeterpunten in het nieuwe CDA verkiezingsprogramma 2006-2010.

Toenemende stijging kosten levensonderhoud

Diverse oudere ondervraagden waren afkomstig uit “de Rustmaat” en omgeving. Zij lieten zich positief uit over de nieuwe ontwikkelingen bij “de Rustmaat”. Het restaurant, de hulp die aanwezig is en de huismeester die klusjes doet worden erg gewaardeerd. Maar daar staat tegenover dat veel ouderen met alleen AOW of met AOW en een klein pensioentje de prijs van een maaltijd in het restaurant van € 7,– niet op kunnen brengen. Diverse ouderen vertelden openhartig aan de CDA raadsleden dat het steeds moeilijker wordt om rond te komen. Janny Bakker, fractievoorzitter van het CDA Huizen: Een ouder echtpaar deed spontaan hun boodschappentas open en zei “Kijk mevrouw, deze bloemkool kost € 1,40. Wij eten daar samen twee dagen van. Maar voor een gezin is dat toch niet meer op te brengen? Groente en fruit is schandalig duur geworden. Maar daar kan je niet zonder. Een bloemetje voor iemand kopen, dat is er voor ons vaak niet meer bij”.

Verpaupering

Toen de CDA fractie al vroeg in de ochtend de tafel op het plein van het winkelcentrum Oostermeent neerzette viel direct op dat overal op het plein rotzooi lag. “We zeiden gelijk al tegen elkaar dat we daar wel veel klachten over zouden krijgen”, aldus Janny Bakker. En dat bleek ook zo te zijn. Bijna alle ondervraagden ergerden zich aan het zwerfvuil in het winkelcentrum. Maar ook de winkelwagentjes die in tuinen blijven staan, de overvolle prullenbakken die niet vaak genoeg geleegd worden én de hondenpoep was vaak onderwerp van gesprek. Enkele ondervraagden merkten op dat ze bang waren dat de wijk steeds verder verpaupert en dat de mentaliteit steeds onverschilliger wordt.

Dooie boel

Jongeren mopperen volgens diverse oudere ondervraagden terecht dat hier geen uitgaansleven is. En de jongeren zelf merkten op dat het hier “een dooie boel” is. Er zijn te weinig uitgaansmogelijkheden voor jongeren tussen de 12 en de 16 jaar en de uitgaansmogelijkheden die er zijn liggen te ver uit elkaar of zijn te duur.