Lekker winkelen en een pilsje drinken op MAD-day

CDA Huizen

Gewoon lekker op zaterdagmiddag winkelen in het dorp, een paar boodschappen doen op de markt en een pilsje drinken. Bij ‘MAKE A DIFFERENCE DAY’ draait het om het doen van dit soort alledaagse zaken. Vele honderdduizenden vrijwilligers zetten zich landelijk in om verenigingen te laten draaien, leuke activiteiten te organiseren, of mensen die wat extra begeleiding nodig hebben te ondersteunen. Op ‘MAKE A DIFFERENCE DAY’ krijgen al die vrijwilligers een steuntje in de rug van mensen die maatschappelijk op ander terreinen actief zijn, zoals leden van het Koninklijk Huis, artiesten en politici. In Huizen zijn de leden van de CDA-fractie en -bestuur op pad geweest met cliënten van VISIO en dit was voor hen een fantastische ervaring!

Het mooie weer maakt de wandeling vanaf het Elisabeth Kalishuis aan de Bovenweg naar winkelcentrum het Oude Dorp plezierig, maar de tocht is toch nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Als je blind bent, maar niet zelfstandig met een blindenstok kunt lopen, kun je het beste gearmd met je begeleider lopen. Omdat de trottoirs niet op alle plekken breed genoeg zijn, moet je soms echter op straat gaan lopen. Niet echt veilig, zeker niet op zaterdagmiddag met de vele fietsers en auto’s die van en naar het dorp rijden. “Kijk, daar zou de gemeente nu wat aan moeten doen!” vindt één van de deelnemers.

In het dorp worden de boodschappen gedaan. Bij de drogist wordt een lekker geurtje gekocht, bij de platenzaak een CD en bij de supermarkt een paar levensmiddelen. Vanzelfsprekend kost dit allemaal meer tijd dan wanneer je gewoon kunt zien. Extra tijd om te horen, te voelen, te ruiken, te zoeken, te betalen. Ondanks de drukke zaterdagmiddag is het winkelpersoneel over het algemeen zeer bereidwillig om te helpen en daar wordt rustig de tijd voor genomen. Ook het winkelend publiek houdt rekening met de beperkingen. In Huizen is het lontje gelukkig nog niet zo kort. Wat wel opvalt is de onmogelijkheid om als blinde zelfstandig te pinnen. Contant afrekenen gaat nog wel (briefjes en munten kun je door het verschil in grootte herkennen), maar de pinapparaten zijn een ramp. De toetsen zijn zo klein dat iemand die blind is de verschillende knopjes niet goed kan onderscheiden. In goed vertrouwen wordt daarom de pincode zachtjes in het oor van de begeleider gefluisterd, die vervolgens de code intoetst. Hier gaat de reclameslogan “Je mag alles van mij weten, behalve mijn pincode” dus niet op.

Van winkelen word je moe en hongerig, dus is het maar goed dat er in het dorp verschillende plekken zijn om gezellig iets te eten of te drinken. Zo kan het middagje winkelen worden afgesloten met een broodje zalm, een kop warme chocolademelk of een lekker pilsje. Leuke dingen die misschien wel wat tijd ‘kosten’ maar waar je ook ontzettend veel voor terugkrijgt!