Huizer CDA fractie brengt werkbezoek aan Vrijwilligerscentrale

CDA Huizen

Het jaarverslag 2003 van de Vrijwilligerscentrale Huizen, dat vorige week bij de Raadsleden in de brievenbus werd gedeponeerd, was afgelopen maandag de aanleiding voor een werkbezoek van de CDA fractie aan de vrijwilligerscentrale in het mooie gebouw “de Beurs”.

De verhuizing naar de Beurs, nu al weer drie jaar geleden, heeft de vrijwilligerscentrale in een stroomversnelling gebracht. De professionaliteit is niet alleen vergroot, maar ook veel meer zichtbaar geworden. En er is nog steeds een groei in het vrijwilligerswerk. Het laatste jaar valt op dat er met name ook meer mensen met een WAO uitkering bemiddeld worden. Ook de groep mensen met een hogere opleiding zoekt vaker vrijwilligerswerk.

Het bezoek van de fractie vindt aansluitend plaats op een net beëindigde bestuursvergadering van de vrijwilligerscentrale en de vijf fractieleden worden verwelkomd door Ina Bruins, directeur van de vrijwilligerscentrale, en enkele bestuursleden. Die avond is net afscheid genomen van voorzitter P. Heezemans wiens functie voorlopig ad-interim wordt ingevuld. Bestuursuitbreiding staat echter hoog op de agenda.

In de vergaderzaal van de Beurs wordt vervolgens geanimeerd gepraat over de verschillende ontwikkelingen die het vrijwilligerswerk raken zoals de toenemende individualisering van de maatschappij en het effect daarvan op het doen van vrijwilligerswerk. Nieuwe vrijwilligers blijken gemakkelijker aangesproken te worden voor het leveren van een vrijwillige inzet als hun persoonlijke motivatie het vertrekpunt is. Bijna altijd is er wel vrijwilligerswerk te vinden dat aansluit op de persoonlijke interesses van mensen.

Aandacht is er ook voor het fenomeen “werknemers-vrijwilligerswerk”, waarbij de vrijwilligerscentrale benaderd wordt door bedrijven die hun teambuildingsprogramma een maatschappelijk tintje willen geven. De vrijwilligerscentrale adviseert hierbij en werkt aan een data-base met éénmalige projecten. Ook de werkonderdelen Iris Thuisopvang (vrijwilligersondersteuning ten behoeve van mensen met een chronisch zieke- of dementerende partner / ouder) en Vrijwillige Thuishulp (een vorm van burenhulp) komen aan bod.

In de rondleiding die volgt, is er tijd om stil te staan bij het algemene bezoekersdeel voorin de Beurs. Op de leestafel liggen handzame mapjes, waarin keurig geplastificeerde vacatures te vinden zijn. Er staan telefoonnummers van de betreffende organisaties bij vermeld. “Mensen moeten niet onnodig de stap hoeven zetten om bij ons loket langs te komen als ze ook zelf gewoon met de betreffende organisatie kunnen bellen” aldus Ina Bruins.

Op een vraag van de CDA fractie of er ook belemmeringen worden ervaren, zijn bestuur en directeur eensgezind: ze willen graag een professionele website, waarmee nieuwe doelgroepen zoals jongeren en twee-verdieners beter bereikt kunnen worden. Een verzoek hiervoor is eerder dit jaar bij de Gemeente Huizen ingediend.

De CDA fractie polst op haar beurt de bereidheid van de vrijwilligerscentrale om een rol te spelen bij “maatschappelijke stages” door jongeren. Die bereidheid is er. De ervaring is er ook. Eerder deed de vrijwilligerscentrale iets soortgelijks op een school in Laren. Probleem is echter dat een school dit zelf moet willen organiseren en er is al zoveel wat scholen moeten doen. Misschien dat in het jaar 2007, als de EVC’s (Eerder Verworven Competenties) voor jongeren interessant worden, zich nieuwe kansen voordoen voor de maatschappelijke stage.