Enthousiasme bij CDA fractie over plannen Krachtcentrale

CDA Huizen

Deel van de CDA fractie in gesprek met Pieter Hogenbirk en Peter Kos.
Deel van de CDA fractie in gesprek met Pieter Hogenbirk en Peter Kos.

Nadat de gemeente Huizen het nieuwe plan voor de Krachtcentrale had bekend gemaakt, heeft de CDA-fractie gelijk een werkbezoek gebracht aan de twee initiatiefnemers. Danielle van Deutekom, Rutger Rebel en Kees de Kok zaten afgelopen donderdag in de Rookerij aan tafel bij de twee initiatiefnemers. Met veel enthousiasme vertelden Pieter Hogenbirk en Peter Kos hun verhaal. Hoe het zo gekomen is en wat ze willen gaan doen.

Het plan is jarenlang gerijpt

Peter Kos maakte gelijk indruk door te vertellen dat hij al jaren bezig is om iets te kunnen gaan doen met de Krachtcentrale. Achteraf is hij blij dat het zo lang geduurd heeft. De plannen zijn daardoor gerijpt, beter uitgedacht en realistisch. Dat geldt voor het constructieve deel: de buitenkant van de Krachtcentrale blijft zo goed als onaangeroerd en binnen komt een los staande constructie van staal en beton. Maar het geldt ook voor het concept. Er zijn heel veel ideeën geweest, rijp en groen. Het beste daarvan is nu in de plannen opgenomen. Ook financieel zal de Krachtcentrale zelfvoorzienend zijn. De twee creatieve ondernemers verkopen binnenkort het pand De Rookerij waarin ze nu werken en steken hun geld in de Krachtcentrale. Ze willen niet afhankelijk te zijn van subsidies, waardoor ze ook meer vrijheid hebben bij de verder ontwikkeling van de Krachtcentrale.

De Krachtcentrale – Met andere Huizers

Opvallend in hun plannen is de ambitie om de Krachtcentrale een functie voor de hele Huizer gemeenschap te geven. Pieter Hogenbirk: “We willen het niet alleen doen, maar samen met mensen uit Huizen”. En zo werkt het inmiddels ook. Nadat hun plannen bekend zijn geworden loopt het storm met mensen die ideeën hebben en komen praten of die ingepast kunnen worden. Ook kijken ze of er mogelijkheden zijn voor  mensen die bezig zijn met re-integratie. Peter Kos vertelde nog een bijzonder verhaal: “Nadat het nieuws over de Krachtcentrale bekend was geworden, kwam een man binnen. Een beetje schuchter vroeg hij of hij zou kunnen helpen, omdat ze het zo’n goed plan vinden. Fantastisch toch?” In de komende tijd blijft hun deur open staan.

De Krachtcentrale – Eerste stap

Maquette van de Krachcentrale.
Maquette van de Krachcentrale.

De Krachtcentrale moet een eerste stap worden op weg naar de verdere ontwikkeling van de Havenstraat als geheel. De twee initiatiefnemers hebben een realistisch plan voor de Krachtcentrale op tafel gelegd, maar zij hebben ook een visie hebben voor het hele gebied. Ze hopen dan ook dat de start van de Krachtcentrale de start zal zijn van veel meer nieuwe ontwikkelingen. De CDA-fractieleden waren na afloop onder de indruk van het enthousiasme en de gedrevenheid van Pieter Hogenbirk en Peter Kos. Zij gaan de ontwikkeling van de Krachcentrale met veel belangstelling volgen en zijn ook benieuwd naar andere plannen voor de Havenstraat.