CDA motie leidt tot aanleg natuurijsbaan

CDA Huizen

Uitzicht op waar de schaatsbaan gerealiseerd moet worden.
Uitzicht op waar de schaatsbaan gerealiseerd moet worden.

In maart van dit jaar diende Rutger Rebel namens het CDA en de andere drie coalitiepartijen de motie ‘Natuurijsbaan’ in. Door deze motie kreeg het College van B&W de opdracht onderzoek te doen naar de mogelijkheid een ijsbaan te realiseren op sportpark De Wolfskamer. Naar aanleiding van de motie heeft de raad het collegevoorstel goedgekeurd om een natuurijsbaan aan te leggen op het E-pupillenveld bij s.v. Huizen . De natuurijsbaan kan (als het gaat vriezen) in de winter van 2014/2015 voor het eerst gebruikt worden. De CDA-fractie is vanzelfsprekend erg blij met dit resultaat!

Welke redenen waren er voor het CDA om deze natuurijsbaan te willen realiseren? Schaatsen is een Nederlandse recreatiesport bij uitstek. Ook de inwoners van Huizen willen graags, als het eenmaal vriest, snel kunnen schaatsen op een goede ijsbaan. De ijsbaan bij de Aristoteleslaan voldoet echter niet goed. Het duurt te lang voor daar ijs ligt. Bovendien gaat het ijs vaak kapot door ‘vroegschaatsers’ en door vandalisme. De grote inzet van omwonenden kan dit helaas niet voorkomen. Het CDA heeft in de motie aangegeven dat een goede ijsbaan om geduld, bescherming en onderhoud vraagt. Geduld om de ijsvloer op dikte te laten komen, bescherming tegen vroegschaatsers en vandalisme en onderhoud als de baan tijdens een vorstperiode daadwerkelijk wordt gebruikt.

Gebied waar de natuurijsbaan van Huizen gerealiseerd moet worden.
Gebied waar de natuurijsbaan van Huizen gerealiseerd moet worden.

Het CDA heeft daarom voorgesteld een natuurijsbaan aan te leggen op het nieuwe E-pupillenveld van s.v. Huizen, dat wordt opgeleverd na de oplevering van de nieuwe sporthal.  Als het gaat vriezen en de meerdaagse weersverwachting geeft een vorstperiode aan, dan zal er laagje voor laagje water worden opgebracht en binnen een paar dagen kan er een prachtige ijsbaan liggen.

De wethouder sportzaken, Janny Bakker, heeft de opdracht voortvarend ter hand genomen en uitgevoerd. De natuurijsbaan krijgt een oppervlak van ongeveer 5.600 m2. Om te zorgen dat er ook ’s avonds geschaatst kan worden, worden er vier lichtmasten geplaatst. De s.v. Huizen zal, als de schaatsbaan open gaat, zorgen voor ‘koek en zopie’.  Tijden de vorstperiode zal er op alle dagen van de week gratis geschaatst kunnen worden op deze mooi gelegen natuurschaatsbaan.  De investeringskosten bedragen eenmalig € 34.000 en jaarlijks € 1.000 in de exploitatie.

De CDA-fractie is geweldig blij met de steun van de meerderheid van de raad. De natuurijsbaan zal het mogelijk maken dat er tijdens een vorstperiode snel geschaatst kan worden en dat zorg voor veel plezier en vermaak. Verder is het schaatsen een mooi alternatief voor de voetballers die tijdens de vorst geen wedstrijden kunnen spelen. Bovendien zal het sportimago van De Wolfskamer bij de inwoners van Huizen en van de regio worden versterkt.