CDA Huizen bepleit ‘snelle’ woningbouw voor jongeren

CDA Huizen

Kandidaat raadslid Linda Pontier met op de achtergrond de spaceboxen.
Kandidaat raadslid Linda Pontier met op de achtergrond de spaceboxen.

Op 12 maart jl. brachten lijsttrekker Janny Bakker en kandidaat-raadslid Linda Pontier namens het CDA Huizen een werkbezoek aan het ‘spaceboxproject’ in Amersfoort. Het CDA Huizen pleit in haar verkiezingsprogramma voor betaalbare woningen voor startende jongeren op de Huizer woningmarkt. Het CDA wil onder meer zorgen dat er tenminste 50 woonstudio’s voor jongeren bijkomen. Een voorbeeld van dergelijke woonstudio’s is te vinden in de gemeente Amersfoort. Daar zijn voor jongeren zogenaamde ‘spaceboxen’ geplaatst. Linda Pontier en Janny Bakker gingen ter plaatse kijken en spraken ook met jongeren die in zo’n spacebox wonen.

De studente die bereid was om ook de binnenkant van haar woning te laten zien, vertelt dat zij hier tot 2016 kan blijven wonen. Daarna worden de woningen weggehaald. Voor haar is deze woning een uitkomst, omdat zij nu tijdelijk in Amersfoort kan wonen i.v.m. haar studie.

Linda Pontier ziet ook kansen voor Huizen: “Het zijn wel hele kleine woningen, maar alles wat je als jongere nodig hebt zit erin, zoals een kleine keuken en een eigen douche en toilet. Ik vind wel dat de buitenkant van deze woningen erg kleurig is. Ik kan mij voorstellen dat het voor omwonenden een rustiger beeld geeft als de buitenkant in één rustige kleur is uitgevoerd, maar dat is natuurlijk afwerking.”

Mogelijkheden in Huizen

Het CDA Huizen ziet mogelijkheden voor een kleinschalig spaceboxproject in Huizen, vooral op locaties waar sprake is van braakliggend gebied. Vaak duren procedures om zo’n gebied tot ontwikkeling te brengen heel erg lang. Zo’n gebied kan dan tijdelijk worden ingevuld door spaceboxen, waar jongeren dus ook tijdelijk (bijvoorbeeld voor drie jaar) wonen. De woningen zijn, zodra de ontwikkeling van het gebied ter hand wordt genomen, gemakkelijk te verplaatsen.

Foto’s bezoek ‘spaceboxproject’ Amersfoort

Kandidaat raadslid Linda Pontier met op de achtergrond de spaceboxen.
Kandidaat raadslid Linda Pontier met op de achtergrond de spaceboxen.
Interieur spacebox
Interieur van een spacebox
In gesprek met bewoner
In gesprek met een bewoner van een spacebox in de natte ruimte
Binnenplaats van het spaceboxproject
Binnenplaats van het spaceboxproject
In gesprek met bewoner
Linda Pontier in gesprek met een bewoner van het spaceboxproject

Extra informatie ‘spaceboxproject’ Amersfoort

Een spacebox is een zelfstandige studio van 21 m2 met een netto gebruiksoppervlak van 18 m2. De woning beschikt over alle noodzakelijke voorzieningen en voldoet aan de eisen die het Bouwbesluit stelt aan permanente huisvesting.

Een spacebox is een stapelbare woning van kunststof, die snel te (ver)plaatsen is door het lichte gewicht en een ingebouwd ‘plug and play’ systeem. Hij gaat twintig jaar mee, is energiezuinig en uiterst milieuvriendelijk. Bovendien ziet de spacebox er prachtig uit.

De spacebox is gemaakt van composiet. Dit hoogwaardige materiaal werd tot nog toe alleen toegepast in de luchtvaart en de scheepsbouw. Het is lichter, stijver en sterker dan hout. De spacebox weegt niet meer dan een gemiddelde middenklasse auto, waardoor nauwelijks fundatie van de ondergrond nodig is.
De woning wordt geplaatst met behulp van een lichte kraan en is supersnel te monteren of te demonteren. Daardoor is de spacebox bij uitstek geschikt voor tijdelijke huisvesting.

Composiet heeft uitstekende thermische eigenschappen. De isolatiewaarde van de wandelementen is erg hoog (R= 3,5). De zilverachtige laag op de buitenwand reflecteert 80 % van de warmte, zodat opwarming achterwege blijft. Het materiaal laat bovendien toepassing van vrije vormen toe en is volledig te recyclen.

Zie ook: http://www.sshxl.nl/cm/stadsinfo_amersfoort/kleine_koppel.html