Vier Gooise CDA kandidaten nemen de rol van lijstduwer op zich

CDA Huizen

CDA stemmers uit de regio hebben tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen volop de mogelijkheid om op een ’lokale bekendheid’ te stemmen met zes Gooise politici op de kandidatenlijst. De kandidaten Wopke Hoekstra uit Gooise Meren en Lucille Werner uit Wijdemeren, respectievelijk lijsttrekker en nummer 10, zijn al bekend bij het grote publiek. Maar dat er daarnaast nog vier lokale politici fungeren als lijstduwer voor hun partij, dat is minder bekend.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen maakt het CDA gebruik van regionale ’staartlijsten’. Daar staan lokale politici uit de twintig verschillende kiesdistricten op. Vanuit de Kieskring Haarlem, die twintig gemeenten beslaat, hebben tien mannen en vrouwen de rol van lijstduwer op zich genomen. Vier daarvan komen uit het Gooi: Olaf Streutker uit Hilversum, Janny Bakker uit Huizen, Thijs Nell uit Muiden, en Daniëlle van Deutekom uit Huizen.

Het CDA laat naar eigen zeggen met hun ’local heroes’ zien dat ze diepgeworteld is in de samenleving en dat partijleden overal aanwezig zijn en betekenisvol werk doen. ’De daaraan te verbinden gezichten spreken mensen aan en laten zien dat invloed op de landelijke politiek wel degelijk mogelijk is.’

Eervol

Olaf Streutker

Streutker noemt zijn vermelding op de ’staartlijst’ eervol. ,,De partij geeft je de kans dat mensen op je kunnen stemmen”, zegt de Hilversummer: ,,Het CDA in mijn eigen gemeente voert doorlopend campagne en daardoor heb ik korte lijntjes met CDA’ers uit de regionale, provinciale en ook de landelijke politiek waardoor ik voor inwoners uit mijn omgeving een bruggenbouwer kan zijn.” Streutker is werkzaam als cybersecurity expert en is trots op het verkiezingsprogramma: ,,Het CDA is één van de weinige partijen die in haar verkiezingsprogramma een uitgebreide paragraaf heeft over de digitale toekomst. Het is van groot belang dat Tweede Kamer leden voldoende kennis en expertise hebben om inhoudelijk over dit belangrijke onderwerp te kunnen meepraten. Zelf wil ik me graag inzetten voor een cyberveilig Nederland!”

Bakker werd gevraagd als CDA-kandidaat voor de Tweede Kamer vertelt ze. ,,Ik ben in onze regio en in onze provincie bekend omdat ik mij inzet voor mensen in een kwetsbare positie. Ik heb aangegeven dat ik beschikbaar ben voor een plek op de staart van de lijst, omdat ik vind dat het CDA een sociaal profiel moet uitdragen.

Danielle van Deutekom en Janny Bakker

Trots

Thijs Nell

Van Deutekom uit Huizen is vooral trots: ,,Ik ben er trots op dat ik het CDA op deze manier mag vertegenwoordigen. Net als het CDA wil ik mij inzetten voor een land dat we willen doorgeven. Een land waarin we naar elkaar omkijken en met elkaar bouwen aan de toekomst door te investeren elkaar:  in opleidingen, in banen voor iedereen dus ook minder kansrijke mensen, in vertrouwen zowel in onszelf als in elkaar, in aandacht etc. Kort gezegd, samen bouwen aan samen leven.

Vanuit Muiden kijkt kandidaat Nell naar een verkiezingsprogramma dat veel elementen in zich heeft voor de jongere generatie: ,,Door mij te vragen als kandidaat laat zien dat de partij vertrouwen in me heeft. Ik vind dat we een sterk verkiezingsprogramma hebben. Het mooiste vind ik om te zien dat we als partij kansen creëren voor iedereen. Neem nou het leenstelsel voor studenten waar de meeste andere partijen nu van terugkomen: wij zijn altijd al tegen geweest. Zelf heb ik nog mogen studeren in de tijd dat er nog geen leenstelsel was en daar ben ik zeer dankbaar voor. Hierdoor heb ik me altijd kunnen ontwikkelen en kansen gekregen om te worden wie ik wil zijn. Ik wil dit ook doorgeven aan andere generaties.

Enthousiasme

Lijstrekker van CDA Wopke Hoekstra is verguld met de lokale ondersteuning. ,,In de afgelopen zes jaar ben ik regelmatig bij lokale werkbezoeken en bij CDA bijeenkomsten geweest”, zegt hij specifiek over de rol van de lijstduwers: ,,Ik ben onder de indruk van het enthousiasme en de manier waarop de lijstduwers in de samenleving staan. Overal worden ze herkend en zijn ze aanspreekbaar. Ik ben dan ook heel blij dat zij onze landelijke lijst steunen.