‘Piraten’ frustreren vrijwilligers op Gooimeer

CDA Huizen

Een deel van de 'piraten' aan boord bij de KNRM.
Een deel van de ‘piraten’ aan boord bij de KNRM.

De Huizer reddingsbrigade en de KNRM-Huizen hebben tijdens hulpverlening regelmatig last van andere ‘hulpverleners’ en bergers op het Gooimeer. Men luistert de oproepen af van Kustwacht en Alarmcentrale, bestemd voor de reguliere hulpverleners, en komt in actie. Er ontstaan hierdoor onwenselijke en soms zelfs ronduit gevaarlijke situaties, zo kreeg de fractie van het CDA Huizen te horen tijdens een werkbezoek aan het Huizer reddingsstation.


De bemanning van de Huizer reddingsbrigade en KNRM Huizen komt in circa vijftig procent van de gevallen voor niets naar het station, omdat de andere ‘hulpverleners’ al uitgevaren zijn. Naast het feit dat dit demotiverend is voor de vrijwilligers die worden weggeroepen van hun werk, en vaak voor niets uitrukken, acht de KNRM de aanwezigheid en acties van een commerciële berger en een zelfbenoemd ‘medisch hulpverlener’ een gevaar voor de adequate hulpverlening op het water. Zowel de berger als de ‘medisch hulpverlener’ dragen niet bij aan de structurele veiligheid op het water, omdat hun beschikbaarheid onbekend is. Verder is onbekend wat de status van hun geoefendheid is en heeft de KNRM gefundeerde twijfels over hun vakmanschap.

Wettelijke plicht

Hans Borremans, voorzitter van KNRM Huizen, wijst op de wettelijke verplichting van het Huizer gemeentebestuur om zorg te dragen voor de veiligheid op het water. Op het Huizer gedeelte van het Gooimeer is deze taak opgedragen aan de Huizer reddingsbrigade en de KNRM, die hierover ook verantwoording aflegt aan het gemeentebestuur. Borremans acht het dan ook ongewenst als ongetrainde particulieren zich bezighouden met hulpverlening op het water. In oktober zal er een presentatie worden gegeven aan de burgemeesters van de veiligheidsregio waarin deze knelpunten aan bod zullen komen.

Oefening

De CDA-fractie liet tijdens het werkbezoek weten onder de indruk te zijn van de gedrevenheid en toewijding bij de vele vrijwilligers, die dag en nacht klaarstaan om de veiligheid op het Gooimeer te waarborgen. Na afloop van het werkbezoek mocht de fractie mee op een nachtelijke oefening, waarbij het respect voor de geoefende bemanning alleen maar is gegroeid.