Henri Bontenbal nieuwe lijsstrekker CDA

CDA Huizen

De CDA campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen is vandaag begonnen! Ik vind het een grote eer, maar vooral een bijzondere opdracht om als jullie lijsttrekker de kar te mogen trekken. Dat kan ik niet alleen. Daarvoor heb ik de steun en enthousiasme van al onze leden, sympathisanten en afdelingen nodig. Samen gaan we ons verhaal met nog meer lef en overtuiging uitdragen. 

Ik ben trots dat de partij de ruimte geeft aan een nieuwe generatie. In de afgelopen twee jaar hebben we vanuit de fractie hard gewerkt aan ons nieuwe verhaal, met nieuwe visies op het gezin, het klimaat en de landbouw. Met ons verhaal voor heel Nederland. Die lijn trekken we door in een sterk en overtuigend verkiezingsprogramma. 

Als jullie lijstrekker sta ik voor een fatsoenlijk Nederland, gebouwd op vertrouwde waarden van solidariteit en verantwoordelijkheid. De afgelopen jaren waren goed voor de economie, maar is de ongelijkheid in de samenleving gegroeid. 

In mijn stad Rotterdam zijn die twee gezichten duidelijk zichtbaar. In tien minuten fiets je van een wijk waar alles kan en mensen van gekkigheid niet weten wat ze met hun geld moeten doen, naar de wijken waar mensen ieder dubbeltje om moeten draaien en een alleenstaande moeder soms twee banen nodig heeft om haar kinderen te onderhouden. Voor hen is Nederland lang niet altijd een ‘’gaaf’’ land. Zij verdienen onze steun en onze aandacht. 

Datzelfde geldt voor de regio’s die de afgelopen jaren steevast aan het kortste eind trokken, omdat Den Haag vooral investeerde in die delen van het land waar het al goed ging. Ook deze mensen voelden zich niet gezien en niet gehoord, juist nu we elkaar meer dan ooit nodig hebben. Boer en natuur zijn geen tegenstelling. Een sterk platteland is een cruciale voorwaarde voor een gezond en duurzaam land. 

Daarom noemden wij ons rapport ‘Voor heel Nederland’. Omdat Nederland te klein is voor grote verschillen. Onze partij is een wij-partij, in een tijd waarin het ik-tijdperk op zijn einde loopt. Nederland is geen BV, maar een samenleving van mensen die snappen dat we elkaar nodig hebben. Om vooruit te komen. Om te zorgen dat iedereen mee kan komen. 

Ons alternatief is een sterke samenleving. Een fatsoenlijk land, waar mensen wel dat extra stapje over hebben voor de ander. De juf die tien minuten extra tijd besteedt aan het kind dat moeilijk meekomt. De agent die net wat langer doorvraagt bij een gezin met problemen. De verpleegkundige die luistert naar het levensverhaal van de oude man. De buurtvaders, de brandweermannen, de straatcoaches, mantelzorgers en de buurvrouw die een oogje in het zeil houdt op de kinderen van hiernaast. Dat zijn de helden van nu. 

Ik kies voor een politiek vanuit het midden. Midden in de samenleving. Midden tussen de mensen. Wij staan op tegen het cynisme en de zinloze polarisatie in de politiek. 

Omdat de oplossingen in het midden liggen. Omdat het de middenklasse is die ons land draagt. Het midden van de stille meerderheid, van mensen die uit zichzelf het goede doen. 

Een eerlijk en hoopvol verhaal over gemeenschapszin, over waarden en normen en fatsoen, over solidariteit en verantwoordelijkheid. 

De komende maanden gaan we de straat op, het land in. Met alle kandidaten gaan we alle afdelingen langs. Om dit verhaal aan zoveel mogelijk kiezers te vertellen. Een fatsoenlijk land, Voor Heel Nederland! 

Henri Bontenbal
Lijsttrekker CDA