Elke dag een feestje in de Oude Pastorie

CDA Huizen

Foto's tonen het verslag van de Oude Pastorie door de jaren heen.
Foto’s tonen het verslag van de Oude Pastorie door de jaren heen.

De Huizer CDA-fractie bracht vorige week een bezoek aan de Oude Pastorie. De fractie sprak met Bram en Linda de Haan over het initiatief dat zij drie jaar geleden zijn gestart. Op één van de prachtigste plekjes in Huizen is een huis/woning gecreëerd waar medewerkers de tijd hebben voor 25 (dementerende) bewoners. De Oude Pastorie biedt veel mogelijkheden om aandacht te geven aan mensen met geheugenproblemen. Het welzijn van de bewoners in de Oude Pastorie staat voorop. Er is veel ruimte voor bewegen en ontspanning in de Oude Pastorie. Bram de Haan benadrukt dat plezier erg belangrijk is: “We proberen er elke dag een feestje van te maken”.

Anders voor hetzelfde geld

Vlnr: Kees de Kok, Bram de Haan, Daniëlle van Deutekom, Ruben Woudsma en Linda de Haan
Vlnr: Kees de Kok, Bram de Haan, Daniëlle van Deutekom, Ruben Woudsma en Linda de Haan

De initiatiefnemers willen hun ideeën graag met anderen delen. Zij merken dat de manier waarop de medewerkers van de  Oude Pastorie de zorg uitvoeren veel mensen aanspreekt. Linda de Haan benadrukt dat dit haar heeft gemotiveerd om zich aan te melden bij het verbeterprogramma ‘Waardigheid en Trots’  van het ministerie van VWS. “Ik werk daar met veel plezier aan mee om onze kennis te delen en te laten zien dat het anders kan voor hetzelfde geld”.

Vanuit diverse organisaties in Nederland is belangstelling getoond voor de werkwijze van de Oude Pastorie. Regelmatig geven Bram en Linda de Haan een rondleiding door de Oude Pastorie en vertellen zij over hun werkwijze.

Na het gesprek kregen de fractieleden een rondleiding door de Oude Pastorie en ontmoetten zij diverse bewoners in de huiskamers. Rond negen uur ´s avonds was het erg gezellig. Enkele bewoners speelden een balspel, anderen dronken een glas wijn en kregen een presentatie over een vakantie in Marrakesh.

Dagbesteding

De Oude Pastorie biedt naast het wonen ook andere faciliteiten. Er zijn mogelijkheden voor dagbesteding, mensen kunnen er een kop koffie komen drinken of een maaltijd gebruiken. Bram de Haan vertelde dat veel mensen ook bloed komen laten prikken in de foyer van de Oude Pastorie. Vaak drinken bezoekers er dan ook een kop koffie. Het is er ´s morgens gewoon een gezellige drukte.

De fractie van het CDA Huizen kijkt met plezier  terug op het bezoek waar veel informatie gedeeld is over het werk in De Oude Pastorie. Zoals Linda de Haan het omschreef: “Tijd en aandacht geven is écht mogelijk” . Zo heeft de CDA fractie dat ook ervaren tijdens de rondleiding langs de diverse huiskamers.