CDA Huizen organiseert regiobijeenkomst over Europa

CDA Huizen

CDA Huizen organiseert een CDA regiobijeenkomst over Europa waarbij Pieter Omtzigt en Margriet Krijtenburg aanwezig zijn om te spreken over Europa. De avond zal plaatsvinden in het zalencomplex bij de Kruiskerk te Huizen, hoek Karel Doormanlaan en Naarderstraat op dinsdag 20 november 2012.

Het programma zal de volgende verdeling krijgen:

19.30-20.00 uur huishoudelijke ALV CDA Huizen.

vanaf 20.15 uur CDA Regiobijeenkomst over Europa georganiseerd door het CDA Huizen voor alle CDA-afdelingen in de Gooi en Vechtstreek. Thema: Europa, sprekers/inleiders: Margriet Krijtenburg en Pieter Omtzigt.

Over de spreker

Margriet Krijtenburg spreekt op de avond van 20 november over haar recente proefschrift, over Europa en Robert Schuman en over hoe Europa oorspronkelijk allemaal bedoeld was. Kort na de Tweede Wereldoorlog was Europa verdeeld en wrokkig. Het was de streng katholieke en bescheiden Robert Schuman die uiteindelijk de neuzen dezelfde kant op kreeg en ook een verzoening tussen Frankrijk en Duitsland bewerkstelligde. Is de Europese eenheid niet te ver doorgeslagen nu alles draait om de economie? Is de mens zelf nog in beeld?

Op 11 september 2012 promoveerde Margriet Krijtenburg in Leiden op haar onderzoek naar Robert Schuman, de grondlegger van de Europese Unie.

Volgens Margriet Krijtenburg was Schuman geen voorstander van een snel Europees eenwordingsproces omdat dit geen rekening hield met de nodige mentale voorbereiding van de burger. Het zou het hele project onnodig te gronde kunnen richten. Schuman had echter wel een plan volgens welke hij Europese eenwording wilde bevorderen en samenwerking over de grenzen heen op het gebied van politiek, economie en defensie stimuleerde.

Een en ander is zeer actueel nu de EU de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen.

In vervolg daarop zal Pieter Omtzigt spreken over zijn nieuwe woordvoerderschappen als CDA Tweede Kamerlid. Daaronder ook ‘Buitenland’ en ‘Europa’.

Pieter Omtzigt is, buiten de lijsttrekkers, het enige Tweede Kamerlid dat direct met voorkeurstemmen werd gekozen bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Met meer dan 38.000 stemmen.

Aan de hand van stellingen zal tussen de twee sprekers en de zaal een actieve discussie plaatsvinden.

Europamanifest CDA

Ook zullen we tijdens deze avond aandacht geven aan het Europamanifest wat onlangs door het CDA is opgesteld. Alle leden zijn nog van harte welkom om hier input voor te leveren.